Pytanie Rozwiązane

Jak upiec kaczkę w kawałkach

Ocena: 5/5

Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec kaczkę w kawałkach”…

Jak przyprawić kaczkę w kawałkach

We wszystkich kawałkach nacinamy skórę, oprószamy je solą, pieprzem oraz dobrze nacieramy ziołami (majerankiem, tymiankiem i cząbrem). Kawałki wkładamy do naczynia, przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki do skruszenia mięsa i odpowiedniego przejścia wszystkich smaków oraz aromatów**.

Jak skruszyć kaczkę

Dno brytfanki posmarować oliwą. Włożyć kaczkę, skropić lekko wodą i wstawić naczynie do rozgrzanego piekarnika. Po 30 minutach skóra zacznie się rumienić, wówczas należy wysunąć na chwilę naczynie i czubkiem noża ponacinać ją w kilku miejscach.

Kaczka pieczona w kawałkach w rękawie

Pokrojone części kaczki myjemy , osuszamy, otaczamy w miodzie i dość mocno oprószamy wszystkimi przyprawami. Zakrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godz do lodówki(można na dłużej). Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy na nie przygotowane mięso. Cebulę kroimy i przekładamy nią kawałki mięsa.

Kaczka duszona w kawałkach

W rondlu rozpuścić masło, obsmażyć na nim kawałki kaczki. Marchew i pietruszkę drobno pokroić, cebulę posiekać, dodać do kaczki, podlać wodą lub bulionem drobiowym, włożyć liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego, przykryć, dusić na małym ogniu do momentu aż mięso będzie miękkie.

Przepis na kaczkę w kawałkach

Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.

Jak upiec kaczkę aby była soczysta

Pieczenie – piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy kaczkę w naczyniu bez pokrywki. Po mniej więcej 30-40 minutach, gdy skórka nieco się przyrumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni, przykryć całość i piec jeszcze około dwóch godzin.