Pytanie Rozwiązane

Jak upiec kaczkę w piekarniku w rękawie

Ocena: 5/5

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec kaczkę w piekarniku w rękawie”…

Najlepsza kaczka pieczona w rękawie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Jak upiec kaczkę aby była soczysta

Pieczenie – piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy kaczkę w naczyniu bez pokrywki. Po mniej więcej 30-40 minutach, gdy skórka nieco się przyrumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni, przykryć całość i piec jeszcze około dwóch godzin.

Kaczka pieczona w rękawie z jabłkami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Kaczka pieczona w rękawie w kawałkach

Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.

Pieczenie kaczki w piekarniku z termoobiegiem

Pół godziny w temperaturze 220 stopni (z termoobiegiem 200 stopni). Potem przykręć temperaturę do 200 stopni (180 stopni z termoobiegiem) i obracaj kaczkę na boki co 15-20 minut. Potem piecz kaczkę 15-20 minut na brzuchu. Na koniec wstaw ją piersiami do góry i piecz przez godzinę.

Ile piec kaczkę w rękawie

Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe!