Pytanie Rozwiązane

Jak upiec karkówkę w piekarniku

Ocena: 5/5

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Karkówkę piecz tak przez 2 godziny i 20 minut. Po upieczeniu odstaw ją do przestudzenia, ale nie wyjmuj z rękawa póki całkiem się nie schłodzi.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec karkówkę w piekarniku”…

Jak upiec karkówkę w plastrach w piekarniku

Mięso moczę w marynacie, wcieram dokładnie i ostawiam min na 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki. Układam plastry karkówki w naczyniu do zapiekania, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180ºC. Piekę ok 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie że będzie się praktycznie rozpadać.

Karkówka pieczona w całości w naczyniu

Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy, nacieramy ziołami, trochę solą i oliwą, a następnie w naczyniu żaroodpornym wkładamy do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i pieczemy około 2 godzin. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę.

Mięciutka karkówka z piekarnika

Karkówkę wystarczy wysmarować marynatą z majonezu i ketchupu, włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Wychodzi soczysta, miękka i aromatyczna. Takie mięsko można podać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką np. z białej kapusty i marchewki.

Jak piec karkówkę w piekarniku elektrycznym

Karkówkę ułożyć w brytfannie, dodać oleju oraz wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.

Karkówka z piekarnika w całości

Karkówkę w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia. Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Karkówkę piecz tak przez 2 godziny i 20 minut.

Soczysta karkówka z piekarnika

Karkówkę wystarczy wysmarować marynatą z majonezu i ketchupu, włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Wychodzi soczysta, miękka i aromatyczna. Takie mięsko można podać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką np. z białej kapusty i marchewki.

Jak długo piec karkówkę w piekarniku

Karkówkę ułożyć w brytfannie, dodać oleju oraz wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.

Czy karkówkę piec pod przykryciem

Pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso.