Pytanie Rozwiązane

Jak upiec karkówkę żeby była soczysta

Ocena: 5/5

– Włóż karkówkę do nagrzanego do 180⁰ C piekarnika i piecz przez godzinę. Możesz użyć w tym celu specjalnego woreczka, dzięki któremu mięso pozostanie soczyste. Po wyjęciu go z piekarnika, odłóż je by odpoczęło przez kilkanaście minut. – Gotową potrawę podasz na wiele sposobów.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec karkówkę żeby była soczysta”…

Jak upiec karkówkę w plastrach

Mięso moczę w marynacie, wcieram dokładnie i ostawiam min na 2 godziny a najlepiej na całą noc do lodówki. Układam plastry karkówki w naczyniu do zapiekania, przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180ºC. Piekę ok 1,5- 2 godziny, aż mięso będzie tak miękkie że będzie się praktycznie rozpadać.

Karkówka pieczona w całości w naczyniu

Wyjmujemy z lodówki, nakłuwamy, nacieramy ziołami, trochę solą i oliwą, a następnie w naczyniu żaroodpornym wkładamy do rozgrzanego do 240 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, a potem zmniejszamy temperaturę do około 180 stopni i pieczemy około 2 godzin. Po godzinie mięso przekręcamy na drugą stronę.

Jak upiec karkówkę w piekarniku

Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Karkówkę piecz tak przez 2 godziny i 20 minut. Po upieczeniu odstaw ją do przestudzenia, ale nie wyjmuj z rękawa póki całkiem się nie schłodzi.

Ile piec karkówkę w naczyniu

Karkówkę ułożyć w brytfannie, dodać oleju oraz wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny od czasu do czasu polewając sosem, który zbiera się na dnie foremki.

Mięciutka karkówka z piekarnika

Karkówkę wystarczy wysmarować marynatą z majonezu i ketchupu, włożyć do naczynia żaroodpornego i upiec w piekarniku. Wychodzi soczysta, miękka i aromatyczna. Takie mięsko można podać z ziemniakami z wody i ulubioną surówką np. z białej kapusty i marchewki.

Karkówka pieczona w całości marynatą

W miseczce wymieszać ketchup, musztardę, chrzan, sól, pieprz mielony, wędzoną paprykę, chili oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Karkówkę dobrze wysmarować marynatą, także w środku między nacięciami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie pieczone, polać resztą marynaty.

Co zrobić żeby karkówka była miękka i soczysta

– Włóż karkówkę do nagrzanego do 180⁰ C piekarnika i piecz przez godzinę. Możesz użyć w tym celu specjalnego woreczka, dzięki któremu mięso pozostanie soczyste. Po wyjęciu go z piekarnika, odłóż je by odpoczęło przez kilkanaście minut.