Pytanie Rozwiązane

Jak upiec łososia na patelni

Ocena: 5/5

Łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Solę, posypuję mielonym pieprzem oraz suszonym estragonem. Rozgrzewam 2 łyżki oleju na patelni, układam skórą do dołu i smażę 3-4 minuty. Przekładam na druga stronę i smażę 3-4 minuty aż stanie się złoty.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec łososia na patelni”…

Jak przyprawić łososia do smażenia

Jest on sam w sobie pyszny więc wystarczy nam tak naprawdę sól oraz pieprz. Jeżeli chcemy aby łosoś nabrał nowego, ciekawego smaku, możemy doprawić go mieszanką curry, koperkiem, sosem sojowym lub tymiankiem.

Jak przyrządzić łososia na obiad

Kawałki ryby oprósz z obu stron świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Najczęstszym błędem przy smażeniu filetów z łososia jest słabo nagrzana patelnia oraz zimny tłuszcz. Nierzadko kawałki łososia rozpadają się lub przypalają również wtedy, gdy patelnia ma zbyt cienkie dno. Przygotuj sobie ciężką patelnię z grubym dnem.

Ile smażyć łososia na patelni

Samo smażenie łososia nie powinno trwać więcej niż 4-5 minut. Z tej strony rybę należy smażyć przez ¾ czasu – do momentu, aż zetnie się białko. * Fileta przewracany na drugą stronę (na dosłownie kilkanaście sekund) w celu nadania mu koloru i ewentualnego dosmażenia.

Jak smażyć łososia bez skóry

Na nagrzaną patelnię wyłóż dwie łyżki masła klarowanego lub dwie łyżki dobrej jakości delikatnej oliwy z oliwek. Rozprowadź tłuszcz po powierzchni patelni i poczekaj chwilę, aż się nagrzeje. Wyłóż wszystkie kawałki łososia. Po około 4 minutach smażenia można go przełożyć na druga stronę.

Łosoś smażony na maśle z czosnkiem

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy do niego sok z cytryny, koperek i rozmaryn i posiekany drobno czosnek. Łososia układamy w niewielkim, ale głębokim naczyniu żaroodpornym i zalewamy rozpuszczonym masłem. Pieczemy go w piekarniku nagrzanym do 200’C na opcji góra-dół przez 15-20 minut.

Jak smażyć łososia ze skórą na patelni

Łososia myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Solę, posypuję mielonym pieprzem oraz suszonym estragonem. Rozgrzewam 2 łyżki oleju na patelni, układam skórą do dołu i smażę 3-4 minuty. Przekładam na druga stronę i smażę 3-4 minuty aż stanie się złoty.

Dietetyczny łosoś z patelni

Najprostsza i najszybsza metoda na dobrego łososia to zrobić go w folii aluminiowej na patelni. Po prostu weź kawałek ryby, oprósz ją solą i pieprzem, połóż na kawałku folii aluminiowej, skrop oliwą, dodaj po plasterku cebuli i cytryny, a także gałązkę koperku i zawiń wszystko szczelnie zupełnie jak cukierka.