Pytanie Rozwiązane

Jak upiec mięso z dzika

Ocena: 5/5

W piekarniku – najlepiej piec duże części jak np. udziec, całe zające i ptactwo. Mięso umieszczamy w odpowiednim naczyniu wcześniej posmarowanym masłem i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 220 st. C, polewając sosem, a w końcowym etapie dodajemy warzywa i przyprawy.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec mięso z dzika”…

Marynata do dzika

Marynata do dzika powinna być przygotowana na bazie alkoholu i przypraw. Idealnie do dzika pasuje czerwone wino wymieszane z oliwą i octem winnym. Do płynu warto dodać również pokrojony w plastry czosnek i przyprawy (m.in. ziarna jałowca, liście laurowe, ziele angielskie czy pieprz ziarnisty).

Prosty przepis na pieczeń z dzika

Mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej) i na masełku obsmażamy z obu stron na patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem i solą i wstawiamy do nagrzanego na 170′ piekarnika, marynatę podgrzewamy w garnuszku do wyparowania alkoholu i wlewamy do mięsa, pieczemy około 1,5 godziny.

Jak przyrządzić mięso z dzika

Choć dziczyzna jest twardsza niż wieprzowina, możemy z niej zrobić również kotlety, podobne do schabowych. Mięso ze schabu lub z szynki kroimy w plastry, rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w mące, jajku i bułce tartej i smażymy na smalcu kilka minut z każdej strony.

Gulasz z dzika

Umyte mięso pokroić w niewielką kostkę. Mięso skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz cebulkę pokrojoną w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny do lodówki, aby mięsa przeszło przyprawami. Mięso podsmażyć na mocno rozgrzanej patelni.

Jak upiec udziec z dzika w piekarniku

Mięso w takcie marynowania obrócić kilka razy. Po tym czasie mięso włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 st. (grzałka górna i dolna). Piec około 2,5 godziny, co jakiś czas polewać mięso sosem w którym się piekło.

Pieczenie dziczyzny w rękawie

Całość przykrywamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na 2 doby. Po tym czasie przekładamy wraz z marynatą do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Czas pieczenia – ok. 1 godzinę na każdy kilogram mięsa.

Soczystą pieczeń z dzika

Mięso wyciągamy z marynaty (nie wylewamy jej) i na masełku obsmażamy z obu stron na patelni. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przyprawiamy pieprzem i solą i wstawiamy do nagrzanego na 170′ piekarnika, marynatę podgrzewamy w garnuszku do wyparowania alkoholu i wlewamy do mięsa, pieczemy około 1,5 godziny.