Pytanie Rozwiązane

Jak upiec pierś z gęsi

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5- 2 godz.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec pierś z gęsi”…

Pierś z gęsi pieczona tradycyjnie

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy i pieczemy około 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy jeszcze około 1,5- 2 godz.

Miękka pierś z gęsi

Pierś gęsią przekładamy do rękawa kuchennego i pieczemy w temperaturze 180* ok. 100 minut. Pierś jest miękka i soczysta – nie radzę jednak piec gęsi bez folii ponieważ będzie sucha i przypieczona.

Pierś z gęsi do chleba

Na dnie naczynia ułożyć pokrojone na cząstki jabłka i piórka cebuli. Na jabłkach i cebuli ułożyć piersi gęsi. Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły.

Smażona pierś z gęsi

Zamarynowana pierś pozostawić na kilka godzin w lodówce. Włożyć do teflonowego rondla skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu bez dodawania tłuszczu. Skóra będzie się wytapiać i nic się nie przypali. Gdy skóra będzie już wyraźnie zrumieniona, obracamy mięso na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-5 minut.

Pierś z gęsi pieczona w niskiej temperaturze

Metoda polega na długim pieczeniu w niskiej temperaturze a następnie zrumienieniu skórki pod grillem piekarnika. Czas pieczenia to 7 godzin (dla gęsi o wadze ok. 4 kg) w temperaturze 130°C. Gęś zatem najlepiej włożyć do piekarnika wcześnie rano aby zdążyła się upiec na obiad.