Pytanie Rozwiązane

Jak upiec udka

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec udka”…

Pomysł na udka z kurczaka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Udka pieczone w piekarniku na blasze

Piekarnik rozgrzej do 190°C tryb „góra-dół”. Ziemniaki obierz, obtocz w przyprawach. Udka i ziemniaki równomiernie ułóż na blasze do pieczenia. Piecz przez 45-50 minut.

Podudzie z kurczaka

Umyte pałki nacinamy, przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Marynujemy w lodówce minimum godzinę. Wykładamy mięso na na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, polewamy odrobiną oleju z marynaty (bez ziół i czosnku, które mogą się przypalić) i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około godzinę.

Chrupiące udka z kurczaka z patelni

Smażcie na średnim lub nieco większym ogniu przez 3 minuty, po czym obróćcie mięso. Powtórzcie całość kilka razy, aż uznacie że mięso jest chrupiące z obu stron. Na ostatnie 5 minut smażenia powtykajcie, miedzy kawałki kurczaka, gałązki świeżych ziół i nieobrany, ale lekko zmiażdżony czosnek.

Soczyste udka z piekarnika

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Ile piec udka w piekarniku z termoobiegiem

Udka piecze się, w zależności od ich wielkości, około 1,5 do 2 godzin. Czas ten może się wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego, jaką temperaturę ustawimy. Warto pamiętać także o tym, iż użycie termoobiegu znacznie skraca czas pieczenia, lecz także może doprowadzić do wysuszenia się mięsa.