Pytanie Rozwiązane

Jak upiec udziec jagnięcy z kością

Ocena: 5/5

Udziec natrzeć solą, pieprzem i 1 łyżką suszonego oregano, wysmarować oliwą, zrobić 1 cm nacięcia w skórze i powkładać w nie czosnek oraz wiązki rozmarynu. Wysmarować 1 łyżką oliwy, na wierzchu ułożyć wiórki z 1 łyżki masła. Włożyć do żaroodpornego garnka (na razie bez pokrywy) i piec przez 30 minut.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak upiec udziec jagnięcy z kością”…

Jak zamarynować udziec jagnięcy

Udziec oczyszczamy dokładnie z błonek nacieramy solą i odkładamy do lodówki na 12 godzin. Następnie dokładnie płuczemy z soli i ponawiamy proces marynowania, do miski dodajemy czosnek, ocet, imbir, szklankę wina, wszystko mieszamy, polewając mięso. Gotowe odstawiamy na 36 godzin do lodówki.

Pieczony udziec jagnięcy marynata

1) Udziec jagnięcy osuszyć papierowym ręcznikiem. 2) W misce wymieszać sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czosnek i skórkę z cytryny. Wlać wino i oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać. W tej mieszaninie marynować jagnięcinę przez 24 godziny w chłodnym miejscu.

Udziec jagnięcy w rękawie

Jagnięcina jest mięsem soczystym i kruchym – niezwykle trudno ją przesuszyć. Jeśli jednak obawiamy się, że nasze mięso będzie zbyt suche, to możemy przygotować udziec jagnięcy pieczony w rękawie. Należy piec go w temperaturze 180 stopni przez ok. 100-110 minut (w zależności od wielkości mięsa).

Udziec jagnięcy wolno pieczony

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i jego wieku. Kawałek udźca o wadze 1,3 kg był gotowy po 7,5 h. Piekarnik nagrzać do temperatury 120° C/250° F. Piec jagnięcinę do czasu, aż mięso z łatwością będzie odchodzić od kości, a włókna bez trudu będzie można rozdzielić dwoma widelcami.

Udziec jagnięcy duszony

Mięso myjemy, osuszamy i szpikujemy pokrojonym w ćwiartki czosnkiem. Nacieramy udziec solą i pieprzem i obkładamy, pokrojonym na plastry wędzonym boczkiem. Cebulę i marchewki obieramy i kroimy w talarki, smażymy na rozgrzanym w brytfannie tłuszczu, po 10 minutach wyjmujemy. Wkładamy do tego tłuszczu mięso i obsmażamy.