Pytanie Rozwiązane

Kaczka ile piec

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kaczkę wstawić do piekarnika i piec przez 15 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180 stopni i piec kaczkę przez ok. 2 godziny.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Kaczka ile piec”…

Kaczka pieczona w kawałkach w rękawie

Pokrojone części kaczki myjemy , osuszamy, otaczamy w miodzie i dość mocno oprószamy wszystkimi przyprawami. Zakrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godz do lodówki(można na dłużej). Naczynie żaroodporne natłuszczamy i wykładamy na nie przygotowane mięso. Cebulę kroimy i przekładamy nią kawałki mięsa.

Jak upiec kaczkę aby była soczysta

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę na około pół godziny bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, do naczynia dolej wino i przykryj je pokrywką. Piecz przez około 45 minut.

Pieczenie kaczki w naczyniu żaro

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny. Następnie zamknąć garnek pokrywą, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec przez 2 godziny.

Kaczka pieczona w rękawie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Soczysta kaczka pieczona w całości

Pieczenie – piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy kaczkę w naczyniu bez pokrywki. Po mniej więcej 30-40 minutach, gdy skórka nieco się przyrumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni, przykryć całość i piec jeszcze około dwóch godzin.

Ile piec kaczkę w rękawie

Kaczkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec przez 2 godziny. Na 30 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw i zrumienić kaczkę. Po upieczeniu kaczkę wyjąć i pozostawić na około 15-20 minut, aby mięso wchłonęło soki. Gotowe!

Kaczka pieczona w piekarniku bez nadzienia

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.