Śliwki umyć i usunąć pestki, można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości. Umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1 i 1/2 godziny mieszając od czasu do czasu.
Ocet ma zapewnić powidłom śliwkowy kolor. Niektórzy zalecają by ocet wlać na dno garnka i dopiero dodać śliwki, ma to zapobiec przepaleniu powideł.
powidła śliwkowe – przepisy joli
POWIDŁA ŚLIWKOWE Składniki: 2,5 kg śliwek 0,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyłam, wypestkowałam i wrzuciłam do naczynia przeznaczonego do smażenia dżemów. Wsypałam 0,5 kg cukru i na małym ogniu podg… Jest też sposób ze spirytusem gdzie nie wolno wręcz mieszać. Mo i dziwi mnie tak krótki czas gotowania.
Jak sprawdzić czy powidła są gotowe
Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.). Teraz należy sprawdzić słodkość powideł.
Powidła śliwkowe pasteryzacja
Jeśli używacie słoików typu twist, wystarczy słoiki wypełnić gorącymi powidłami, zakręcić i odwrócić do góry dnem na pół godziny, słoiki same się zamkną. Jeśli używacie słoików typu weck, zamknięte słoiki z powidłami trzeba pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.
Podobne pytania:
Jak długo pasteryzować powidła śliwkowe Wrzącą konfiturę nakładamy do czystych, wyparzonych i wytartych słoików. Pasteryzujemy 10 minut. Po wyjęciu z wody odwracamy do góry nogami i zostawiamy do wystudzenia. Więcej o procesie pasteryzacji przeczytacie we...
Jak długo gotować śliwki w słoikach Zalewamy do przykrycia śliwek wrząca wodą, zakręcamy. Do szerokiego garnka wkładamy ściereczkę, wlewamy wodę i zagotowujemy, wkładamy słoiki (wody powinno być do około 3/4 wysokości słoików) i gotujemy na niewielkim...
Ocet jabłkowy po jakim czasie efekty Co prawda ocet jabłkowy świetnie radzi sobie z nadmiarem wody, dlatego być może efekty widoczne będą już po pierwszych dniach. Jednak na spalanie samej tkanki tłuszczowej, musisz nieco dłużej poczekać....
Jak długo pasteryzować słoiki Do garnka wlewamy gorącą wodę tak, aby nie sięgała do zakrętek. Doprowadzamy wodę do wrzenia i pasteryzujemy (gotujemy) przez 20 minut. Po 20 minutach wyciągamy słoiki z wody, dokręcamy je...
Ocet jabłkowy jak długo pić Roztwór zawierający 1-2 łyżki octu jabłkowego należy pić 20 minut przed posiłkiem. Można go także dodawać do posiłków, jednak w takiej ilości, aby nie przekroczyć zalecanej dawki dziennej....
200 g cukru pudru ile to szklanek 150 g cukru pudru to jedna niepełna szklanka cukru pudru. 200 g cukru pudru to 1,25 szklanki cukru pudru....
Czy ocet jabłkowy szkodzi wątrobie Przede wszystkim nie powinien być stosowany przez osoby, które cierpią na przewlekłe choroby związane z układem pokarmowym, a w szczególności z żołądkiem. Przeciwwskazaniem do stosowania octu jabłkowego są również problemy...
Jak długo pasteryzować buraczki w piekarniku Jeśli ciepła – do nagrzanego. Pasteryzacja słoików w piekarniku powinna odbywać się w temperaturze 120-130 stopni. Czas trwania to 30 minut liczony od momentu osiągnięcia przez piekarnik ustawionej temperatury. Słoiki...
Jak długo pasteryzować paprykę w piekarniku Ciasno poukładać paprykę na przemian z pokrojoną cebulą, wlać olej rzepakowy. Wodę zagotować z octem i cukrem, gorącą wlać do słoików i mocno zakręcić. Piekarnik nagrzać na 130 C, wstawić...