Pytanie Rozwiązane

Powidła śliwkowe jak długo smażyć

Ocena: 5/5

Śliwki umyć i usunąć pestki, można pokroić na mniejsze kawałki lub pozostawić w całości. Umieścić w dużym szerokim garnku z grubym dnem i smażyć bez przykrycia przez ok. 1 i 1/2 godziny mieszając od czasu do czasu.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Powidła śliwkowe jak długo smażyć”…

Dlaczego dodajemy ocet do powideł

Ocet ma zapewnić powidłom śliwkowy kolor. Niektórzy zalecają by ocet wlać na dno garnka i dopiero dodać śliwki, ma to zapobiec przepaleniu powideł.

powidła śliwkowe – przepisy joli

POWIDŁA ŚLIWKOWE Składniki: 2,5 kg śliwek 0,5 kg cukru Wykonanie: Śliwki umyłam, wypestkowałam i wrzuciłam do naczynia przeznaczonego do smażenia dżemów. Wsypałam 0,5 kg cukru i na małym ogniu podg… Jest też sposób ze spirytusem gdzie nie wolno wręcz mieszać. Mo i dziwi mnie tak krótki czas gotowania.

Jak sprawdzić czy powidła są gotowe

Powidła są gotowe, gdy masa jest na tyle gęsta, że spada z łyżki płatami, a ślad zrobiony łyżką po dnie garnka nie zlewa się. (Dla 1 kg śliwek proces ten trwa ok. 1,5 godz.). Teraz należy sprawdzić słodkość powideł.

Powidła śliwkowe pasteryzacja

Jeśli używacie słoików typu twist, wystarczy słoiki wypełnić gorącymi powidłami, zakręcić i odwrócić do góry dnem na pół godziny, słoiki same się zamkną. Jeśli używacie słoików typu weck, zamknięte słoiki z powidłami trzeba pasteryzować przez 10 minut od momentu zagotowania się wody.