Pytanie Rozwiązane

Sajgonki z jakim sosem

Ocena: 5/5

Sajgonki podaje się przeważnie z sosem „do maczania”. Na ogół jest to powszechnie znany i ceniony sos rybny bądź sos słodko-kwaśny.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Sajgonki z jakim sosem”…

Jak zrobić sajgonki z warzywami

Zaczynamy od zalania suszonych grzybków wrzątkiem aby rozmiękły i osuszenia ich. Kapustę pekińską, czerwoną cebulę oraz natkę pietruszki drobno szatkujemy. Marchewkę oraz korzeń pietruszki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa łączymy w dużej misce razem z grzybkami i doprawiamy sosem sojowym.

Papier ryżowy sajgonki

Papier ryżowy używany jest do przygotowania wietnamskich sajgonek. Wystarczy zwilżyć go ciepłą wodą, a następnie nałożyć farsz i zwinąć. Sajgonki można podawać na ciepło po usmażeniu w głębokim tłuszczu lub na zimno stosując farsz ze świeżych warzyw.

Sajgonki z piekarnika

Sajgonki ułóż na blasze wysmarowanej łyżką oleju. Posmaruj olejem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 10 minut, wyjmij, sajgonki przewróć na drugą stronę i ponownie wstaw do piekarnika na 10 minut. Podawaj gorące z sosem słodko-kwaśnym.

Sajgonki co jest w środku

W tradycyjnych sajgonkach jako nadzienia używa się mięsa wołowego lub kurczaka. W alternatywnej wersji wegetariańskiej w skład farszu wchodzi tofu lub makaron sojowy, spotykane są również sajgonki z nadzieniem rybnym. Warzywa, jakich możemy użyć w przygotowaniu sajgonek, to marchewka, ogórek, kapusta, cebula, kiełki.