Jabol (także: jabko, alpaga, bełt, pryta, jabcok, kis, siara, siarczan, wino patykiem pisane, wino marki wino, kwiat jabłoni, żur, J-23 i in.) – potoczne określenie taniego wina owocowego, najczęściej jabłkowego lub wiśniowego.
Podobne pytania:
Tanie wina są dobre bo są dobre i tanie
Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie, a na inne niestety nie stać nas. Poszedłem raz z kumplem do knajpy, do kelnerki mowie: 3 piwa, a ona mi...
Tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie, a na inne niestety nie stać nas. Poszedłem raz z kumplem do knajpy, do kelnerki mowie: 3 piwa, a ona mi...
Dlaczego wino nie pracuje
Drożdże mogły nie namnożyć się odpowiednio przed wlaniem ich kolonii do moszczu owocowego lub zbyt wysokie stężenie cukru zahamowało ten proces. Aby uniemożliwić w tym wypadku przejęcie inicjatywy przez drożdże...
Drożdże mogły nie namnożyć się odpowiednio przed wlaniem ich kolonii do moszczu owocowego lub zbyt wysokie stężenie cukru zahamowało ten proces. Aby uniemożliwić w tym wypadku przejęcie inicjatywy przez drożdże...
Ile może stać otwarte wino
Wina lekkie, słodkie oraz różowe zachowają świeżość przez 5-7 dni pod warunkiem, że zakorkujemy je i umieścimy w lodówce. Większość lekkich oraz różowych win można bez obaw wypić w ciągu...
Wina lekkie, słodkie oraz różowe zachowają świeżość przez 5-7 dni pod warunkiem, że zakorkujemy je i umieścimy w lodówce. Większość lekkich oraz różowych win można bez obaw wypić w ciągu...
Jak długo klaruje się wino
Zmieszać bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, zacząć powoli wlewać do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach...
Zmieszać bentonit z wodą (ilość 10 razy większa niż proszku). Gdy napęcznieje, zacząć powoli wlewać do wina. Wino powinno stać w ciemnym miejscu do tygodnia, ale już po kilku godzinach...
Czy wino powinno się trzymać w lodówce?
Lodówka nie nadaje się do długiego przechowywania wina ze względu na wahania temperatur oraz panujące zapachy. Wskazane jest natomiast pozostawienie wina w lodówce na krótki okres, aby się lekko schłodziło....
Lodówka nie nadaje się do długiego przechowywania wina ze względu na wahania temperatur oraz panujące zapachy. Wskazane jest natomiast pozostawienie wina w lodówce na krótki okres, aby się lekko schłodziło....
Po jakim czasie odcedzić owoce z wina
W zależności od nastawu czas ten może być różny, jednak najczęściej owoców z nastawu pozbywać się warto po upływie około miesiąca. Po takim okresie z owoców pozyskane powinno zostać większość...
W zależności od nastawu czas ten może być różny, jednak najczęściej owoców z nastawu pozbywać się warto po upływie około miesiąca. Po takim okresie z owoców pozyskane powinno zostać większość...
Dlaczego wino gazuje
Dzieje się tak dlatego, że wino przelano do butelek, nie sprawdzając uprzednio, czy proces wytwarzania został zakończony. ... Otóż często zdarza się, że między trunkiem a korkiem butelki lub innego...
Dzieje się tak dlatego, że wino przelano do butelek, nie sprawdzając uprzednio, czy proces wytwarzania został zakończony. ... Otóż często zdarza się, że między trunkiem a korkiem butelki lub innego...
Ile procent ma wino
Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj., oraz wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu....
Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj., oraz wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu....
Wino ile procent
Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj., oraz wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu....
Ze względu na zawartość alkoholu wina można podzielić na wina stołowe, o zawartości alkoholu zwykle w granicach 9–15% obj., oraz wina wzmacniane, osiągające zwykle 17–22% w wyniku dodatku destylatu....
Jak długo fermentuje wino z wiśni
Fermentacja początkowa trwa zwykle kilka tygodni. Po tym okresie wino należy przecedzić i znowu odstawić na kilka miesięcy. Gdy dwutlenek węgla zacznie wypychać wodę z rurki oznacza to, że fermentacja...
Fermentacja początkowa trwa zwykle kilka tygodni. Po tym okresie wino należy przecedzić i znowu odstawić na kilka miesięcy. Gdy dwutlenek węgla zacznie wypychać wodę z rurki oznacza to, że fermentacja...