Pytanie Rozwiązane

Udka z gęsi jak upiec

Ocena: 5/5

Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Udka z gęsi jak upiec”…

Jak zamarynować udka z gęsi

Gęsie nogi zamarynować na noc. W tym celu należy je opłukać, oczyścić, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Gęsie nogi należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakryć i odstawić w chłodne miejsce.

Udka z gęsi pieczone na patelni

Nogi gęsi dokładnie myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Na dobrze rozgrzanej suchej patelni przesmażamy mięso na złoto z każdej strony. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka. Na patelnię wlewamy wodę, doprawiamy do smaku i wrzucamy przesmażoną marchew.

Jak piec gęsie udka aby były soczyste

Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny. Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5 godziny).

Udka z gęsi pieczone w rękawie

Przygotować rękaw do pieczenia, zawiązać go z jednej strony, do środka włożyć jabłka, skórkami do dołu. Na jabłkach ułożyć gęsie nogi, skórą do dołu. Wlać wodę i zawiązać rękaw na drugim końcu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.

W jakiej temperaturze piec gęsie udka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia.

Udka z gęsi pieczone z jabłkami i żurawiną

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z żurawiną, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa i przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 godz. W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.