Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 2 godziny.
Gęsie nogi zamarynować na noc. W tym celu należy je opłukać, oczyścić, osuszyć i poodcinać nadmiar tłuszczu. Gęsie nogi należy natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Nakryć i odstawić w chłodne miejsce.
Udka z gęsi pieczone na patelni
Nogi gęsi dokładnie myjemy, oczyszczamy i dzielimy na dwie części. Na dobrze rozgrzanej suchej patelni przesmażamy mięso na złoto z każdej strony. Wytopiony tłuszcz przelewamy do jakiegoś pojemniczka. Na patelnię wlewamy wodę, doprawiamy do smaku i wrzucamy przesmażoną marchew.
Jak piec gęsie udka aby były soczyste
Ułożyć udka w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C, podpiekać przez pół godziny. Po tym czasie wlać do brytfanny białe wino, przykryć pokrywką, zmniejszyć temperaturę do 170°C, piec dalej do miękkości mięsa (ok. 2,5 godziny).
Udka z gęsi pieczone w rękawie
Przygotować rękaw do pieczenia, zawiązać go z jednej strony, do środka włożyć jabłka, skórkami do dołu. Na jabłkach ułożyć gęsie nogi, skórą do dołu. Wlać wodę i zawiązać rękaw na drugim końcu. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni przez 2 godziny.
W jakiej temperaturze piec gęsie udka
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i wstawić mięso. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 – 160 stopni i piec przez 2 godziny (a jeśli nogi są duże to nawet trochę dłużej) pod przykryciem – co 20 minut polewać mięso płynem, który się wytworzył podczas pieczenia.
Udka z gęsi pieczone z jabłkami i żurawiną
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z żurawiną, cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy do mięsa i przykrywamy i pieczemy jeszcze około 1 godz. W trakcie pieczenia podlewamy mięso sosem z pieczenia.
Podobne pytania:
Jak długo piec gęsie udka Piekarnik nagrzać do 120 stopni C. Przygotować naczynie żaroodporne z pokrywą, włożyć do niego udka skórką do dołu, dodać też całą marynatę. Przykryć i piec przez 2 godziny, następnie przewrócić...
Jak upiec pierś z gęsi Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i mieszamy z majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane jabłka dajemy na spód brytfanny, na to dajemy piersi gęsi, przykrywamy...
Jak długo pieczemy pierś z gęsi Przykryć brytfannę i wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec w 180°C przez 60-70 minut. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę, aby piersi ładnie się zrumieniły. Upieczone piersi wyjąć z piekarnika i...
Jak dobrze upiec pierś z gęsi Pierś z gęsi najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia albo naczyniu żaroodpornym, dzięki czemu będzie soczysta a nie sucha i wiórowata. Piekąc ją w rękawie zawsze skracam czas o...
Jak piec udka z kaczki Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią...
Ile powinny piec sie udka w piekarniku Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec...
Jak upiec udka kaczki Udka doprawić solą i pieprzem, dodać obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka kawałków gałązek rozmarynu. Ułożyć skórką do góry w naczyniu lub formie do pieczenia, szczelnie przykryć pokrywą lub folią...
Jak upiec dobre udka w piekarniku Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec...
Jak piec udka w piekarniku elektrycznym Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec...
Jak upiec kurczaka udka Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec...