Pytanie Rozwiązane

W jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka

Ocena: 5/5

Optymalną temperaturą jest 180 stopni Celsjusza (jeśli pieczecie z termoobiegiem, należy zmniejszyć ją do 170 stopni). Pozwoli na ścięcie się mięsa, a jednocześnie się ono nie przypali. To oczywiście zależy też od czasu obróbki. Ogólną zasadą jest pieczenie przez godzinę na każdy kilogram mięsa.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „W jakiej temperaturze piec pierś z kurczaka”…

Ile piec pierś z kurczaka w piekarniku w naczyniu

Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut.

Jak upiec pierś z kurczaka w piekarniku

Piersi kurczaka posmarować oliwą lub olejem, przyprawić mieszanką przypraw. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Pierś ważącą 120-180 g każda pieczemy 18 minut, filety o wadze 200-220 g pieczemy 20 minut, zaś duże filety o wadze powyżej 250 g pieczemy 22 minuty.

Soczystą pierś z kurczaka z piekarnika

Piersi kurczaka posmarować oliwą lub olejem, przyprawić mieszanką przypraw. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut. Pierś ważącą 120-180 g każda pieczemy 18 minut, filety o wadze 200-220 g pieczemy 20 minut, zaś duże filety o wadze powyżej 250 g pieczemy 22 minuty.

W jakiej temperaturze piec udka z kurczaka

Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Ułożyć udka (skórką do góry) w naczyniu żaroodpornym razem z całą marynatą, na wierzchu można położyć wiórki masła. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 – 45 minut (udźce) i ok. 1 godziny i 15 minut (całe uda- ćwiartki).

Pierś z kurczaka z piekarnika w naczyniu

Na godzinę przed planowanym czasem pieczenia mięso wyjąć z lodówki, by uzyskało temperaturę pokojową. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra dół). Piec przez ok. 25 minut.

Marynata do pierś z kurczaka w piekarniku

Wymieszaj ze sobą słodką paprykę, tymianek, pieprz ziołowy, przyprawę do kurczaka, lubczyk, sól i olej lub oliwę z oliwek. Tak przygotowaną marynatą natrzyj każdą połowę piersi. 3. Mięso w marynacie odstaw do lodówki na około godzinę.

Ile piec pierś z kurczaka na patelni

Na patelnię wlejcie odrobinę oleju. Smażcie pierś z kurczaka po 3-5 minut z każdej strony, dokładny czas zależy od wielkości piersi. Na 2 minuty przed zakończeniem smażenia piersi z drugiej strony, przykryjcie patelnię pokrywką, a następnie zostawcie ją jeszcze na 3 minuty po usmażeniu na cieplej patelni.

Jak upiec pierś z kurczaka na patelni

Wystarczy lekko rozbity tłuczkiem filet nasmarować olejem lub oliwą oraz natrzeć przyprawami, a następnie szczelnie zawinąć w kawałek papieru do pieczenia. Następnie należy ułożyć kurczaka na rozgrzanej patelni i smażyć po kilka minut z każdej strony.