Pytanie Rozwiązane

Zalewa do ogórków kiszonych ile soli

Ocena: 5/5

Zazwyczaj zalewę solankową do kiszenia ogórków przygotowuje się, dodając do wody sól w ilości jednej łyżki stołowej, czyli ok. 25 gramów na litr roztworu. Soli może być także nieco mniej, ale zmiana ta może sprawić, że minimalnie zmieni się smak kiszonych ogórków.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Zalewa do ogórków kiszonych ile soli”…

Tradycyjne ogórki kiszone

Na dno wyparzonego słoika wykładam liść winogrona, dębu i wiśni. Układam ciasno ogórki i gdzieniegdzie wtykam cienki słupek chrzanu i ząbek czosnku. Dodaję też kilka ziaren pieprzu, kopru i wierzch przykrywam liściem (albo dębowym albo wiśniowym). Wszystko zalewam wrzątkiem z solą.

Zalewa na ogórki kiszone

Przygotować zalewę (potrzeba ok. 0,5 litra zalewy na 1 litrowy słoik): zagotować odpowiednią do ilości słoików porcję wody. Wsypać sól do przetworów w ilości 1 kopiasta łyżka soli na 1 litr wody. Wrzątek wlewać do przygotowanych słoików i natychmiast zakręcać.

Ile soli do ogórków małosolnych

Wystarczy, że zastosujesz się do metody: 1 litr zimnej wody + 1 łyżka soli. Przy ogórkach kiszonych dajemy dwie łyżki soli (a do małosolnych jedną). Bardzo ważne jest to, by użyć soli kamiennej do przetworów, czyli nie tej jodowanej.

Przepis na ogórki kiszone

Ogórki umyć, ułożyć pionowo i ściśle w słoikach (czystych, suchych). Czosnek i chrzan obrać. Do każdego litrowego słoika włożyć: po 2 – 3 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, gałązkę kopru z łodygą oraz 2 liście czarnej porzeczki lub wiśni.

Ogórki kiszone przepis babci

Małe, zgrabne ogórki gruntowe układam w słoikach z dodatkiem łodyg i rozłożystych baldachimów kopru, pachnących korzeni chrzanu, ząbków czosnku i liści wiśniowych, które zalewam solanką. Wystarczy kilka dni, by zaczęła dziać się magia. Ogórki kiszone to naturalne probiotyki.

Ile soli na litr wody

By sól dobrze rozpuściła się w zalewie, woda powinna być ciepła.