Pytanie Rozwiązane

Żeberka w piekarniku ile piec

Ocena: 5/5

– Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C i włóż żeberka w rękawie do pieczenia – dzięki niemu pozostaną soczyste i miękkie. Piecz przez ok. 90 minut.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Żeberka w piekarniku ile piec”…

Ile piec żeberka w piekarniku z termoobiegiem

Rozgrzewamy piekarnik do 160°C (150°C z termoobiegiem). Wyjmujemy żeberka z lodówki, układamy na nich ząbki czosnku, naczynie przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez ok. 2 godziny, przewracając raz podczas pieczenia.

Jak piec żeberka żeby były miękkie

– Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C i włóż żeberka w rękawie do pieczenia – dzięki niemu pozostaną soczyste i miękkie. Piecz przez ok. 90 minut.

Marynata do żeberek z piekarnika

Jak zrobić soczyste żeberka z piekarnika? Przygotowujemy marynatę do żeberek: w miseczce mieszamy ze sobą olej, miód, musztardę i mieszankę przyprawową do soczystych żeberek. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marynujemy i odstawiamy na pół godziny. Zamarynowane żeberka przekładamy do naczynia żaroodpornego.

Pieczone żeberka przepis Tradycyjny

Żeberka umyć, wysuszyć i pokroić na porcje. Następnie natrzeć czosnkiem, obsypać przyprawą do mięsa wieprzowego, solą, pieprzem i włożyć do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie wrzucić je na gorący tłuszcz i zrumienić z każdej strony.

Przepis na soczyste żeberka z piekarnika

Na dnie brytfanki najpierw wyłóż warstwę cebuli, na niej połóż żeberka. Przykryj folią aluminiową, piecz w temperaturze 180 stopni przez godzinę, zdejmij folię, wlej pół szklanki wody, następnie zwiększ temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze 30-40 min., aż żeberka ładnie się zrumienią.

Jak upiec żeberka w piekarniku żeby nie były suche

– Rozgrzej piekarnik do 180⁰ C i włóż żeberka w rękawie do pieczenia – dzięki niemu pozostaną soczyste i miękkie. Piecz przez ok. 90 minut.

Marynata do żeberek bez miodu

Marynata: 2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki. Wykonanie: na dzień przed obiadem przygotować marynatę z wymienionych składników. Żeberka natrzeć solą z pieprzem, wymieszać z marynatą.