Pytanie Rozwiązane

Ile piec szynkę w piekarniku

Ocena: 5/5

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Szynka powinna się piec bez przykrycia przez około 90 minut. Możesz od czasu do czasu podlewać ją bulionem warzywnym.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Ile piec szynkę w piekarniku”…

W jakiej temperaturze piec szynkę w rękawie

Tak przygotowaną szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Takiej wielkości szynkę pieczemy około 1 godziny (patrz uwagi poniżej). 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw wzdłuż, żeby szynka lekko się przypiekła. Uwaga!

Ile piec szynkę w piekarniku z termoobiegiem

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z termoobiegiem. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 1 godziną.

Jak upiec szynkę żeby była soczysta

Przełóż mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni. Szynka powinna się piec bez przykrycia przez około 90 minut. Możesz od czasu do czasu podlewać ją bulionem warzywnym.

Jak upiec szynkę w rękawie

Rękaw umieścić w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 2 godziny, w zależności od wagi mięsa, w temperaturze 200˚C. Na 15-20 minut przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, wtedy mięso ładnie się przyrumieni.

Surowa szynka pieczona w piekarniku

Rękaw zepnij klipsem, zrób w nim kilka dziur widelcem, umieść w naczyniu żaroodpornym lub połóż bezpośrednio na blasze. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 190°C przez 1,5 godziny. Po tym czasie rozetnij rękaw i piecz kolejne 20 minut, żeby szynka się przyrumieniła z wierzchu.

Anka gotuje Szynka pieczona w rękawie

Marynatą nacieramy mięso i wkładamy do miski. Górę zakładamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok 1, 5 godziny. Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy ok 1, 5 godziny.

Jak upiec szynkę na kanapki

Zamarynowane mięso odstawiamy w zamkniętym pojemniku na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą i pieczemy w 175 stopniach przez 2 godziny. Przez pierwsze 1,5 godzimy szynkę pieczemy pod przykryciem, kolejne 30 minut bez.

Szynka pieczona w naczyniu na obiad

W naczyniu żaroodpornym układamy na zmianę plastry szynki z cebulą oraz solimy i pieprzymy do smaku. Między mięsem układamy pokrojony na kawałki czosnek i łyżeczką rozkładamy smalec. Całość posypujemy świeżym tymiankiem. Tak przygotowaną szynkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.