Pytanie Rozwiązane

Jak piec kaczkę

Ocena: 5/5

Przed pieczeniem kaczkę ocieplić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do żaroodpornego garnka (grzbietem do góry) lub naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika (na razie bez pokrywki) i piec przez 1/2 godziny.

Wyświetl całą odpowiedź na pytanie „Jak piec kaczkę”…

Soczysta kaczka pieczona w całości

Pieczenie – piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i wkładamy kaczkę w naczyniu bez pokrywki. Po mniej więcej 30-40 minutach, gdy skórka nieco się przyrumieni, należy zmniejszyć temperaturę do 180-190 stopni, przykryć całość i piec jeszcze około dwóch godzin.

Ile piec kaczkę w kawałkach

Kawałki układamy skórą do góry, tak aby wytapiający się z niej tłuszcz spływał po mięsie i nadawał mu delikatności oraz soczystości. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut. W trakcie pieczenia podlewamy mięso od góry powstającym sosem.

Jak upiec kaczkę aby była soczysta

Piekarnik rozgrzej do temperatury 220 stopni Celsjusza (górna i dolna grzałka). Wstaw kaczkę na około pół godziny bez przykrycia. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza, do naczynia dolej wino i przykryj je pokrywką. Piecz przez około 45 minut.

Kaczka pieczona w piekarniku bez nadzienia

Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Kaczkę wkładamy do głębokiego żaroodpornego rondla lub najlepiej do żeliwnej gęsiarki. Podlewamy szklanką przegotowanej wody, przykrywamy pokrywą i wkładamy do piekarnika zmniejszając temperaturę do 180 stopni. I tak pod przykryciem przez dwie godziny niech się spokojnie piecze.

Najlepsza kaczka pieczona w rękawie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, kaczkę zawijamy w rękaw i wkładamy do naczynia żaroodpornego i do piekarnika. Kaczka ma się piec ok. 2 godzin, z tym, że pół godziny przed wyjęciem rozcinamy rękaw, żeby skórka się przyrumieniła i była chrupiąca. Smacznego!

Kaczka pieczona przepis babci

Obierz 2-3 jabłka i pokrój w cząstki. Wymieszaj z resztą majeranku, napełnij kaczkę, a otwór w tuszce zaszyj. Kaczkę włóż do natłuszczonej brytfanny, skrop wodą, wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-190°C. Piecz, polewając mięso wypływającym tłuszczem.